tiistai 22. heinäkuuta 2014

Siirtoja ja tilastoja.

Iltapäivää!

Viikko on käynnistynyt helteisissä merkeissä, joten mikäs sen sopivampaa kuin kirjoittaa blogiin uusi teksti, vaikkapa rantalukemiseksi. 

Tällä kertaa heittäydyn tilastonikkariksi ja pohdiskellen samalla potentiaalisia uusia pelaajahankintoja.

Lähdetään liikkeelle maalivahdista, sillä seuraava Arsenal-pelaaja tulee mitä todennäköisemmin olemaan Kolumbian maajoukkueen maalivahti David Ospina. Ospinan siirrosta on uutisoitu Ranskanssa "varmana", mikä tarkoittaa, että siirtokorvauksesta olisi sovittu, sekä henkilökohtainen sopimus olisi lyöty lukkoon. Medical on raporttien mukaan tällä viikolla ja julkistaminen saattaa tapahtua jopa ennen viikonloppua, jolloin Arsenal pelaa New Yorkissa Red Bullsia vastaan.

Maalivahdin hankkiminen ei tule kenelläkkään yllätyksenä, sillä Wojciech Szczęsny on tällä hetkellä joukkueen ainut maalivahti, jos junioreja ei oteta huomioon. Huhuissa on pyörinyt niin Iker Casillas, kuin Cardiffin Marshall, mutta ilmeisesti valinta osuu juuri David Ospinaan. Casillas on ollut kaikista pisimpään huhuissa, mutta tähän liittynyt uutisointi haiskahtaa median keksinnöiltä ja agenttien puheilta.

Ospinan hankinta olisi puolestaan mielenkiintoista siinä mielessä, että hän on selkeä kilpailija Szczęsnylle. Ospina on vasta 25-vuotias, mutta tästä huolimatta kokenut pelaaja niin seura- kuin maajoukkuetasolla. Onkin mielestäni selvää, ettei Wenger hanki häntä istumaan penkillä selkeänä Szczęsnyn varamiehenä. Szczęsny on hyvä maalivahti, mutta ei vielä missään nimessä niin hyvä, että hänen syrjäyttämisensä olisi mahdotonta. Tästä on myös kokemusta toissakaudelta, kun Wenger nosti Fabianskin Szczęsnyn edelle huonojen pelien takia. Szczęsny on myös parantanut peliään, kun hänelle on saatu kilpailua. Kokeneen ja hyvän maalivahdin saapuminen Arsenaliin kilpailemaan ykkösvahdin paikasta on ainoastaan hyvä asia Arsenalille.

David Ospinan torjuntaprosentti on Euroopan top-liigojen parhaimmistoa, ainoastaan Neuerilla, Buffonilla ja Navasilla on paremmat torjuntaprosentit. Twitterissä kommentoitiin, että Ospinan viime kausi ei ollut seurajoukkueessa paras mahdollinen ja hän oli loukkaantuneena osan kautta. Tasonpudotus oli todennäköisesti väliaikaista, sillä hän pelasi erittäin hyvät MM-kisat. Ospina on myös maalivahdiksi nuori, joten kehitystä voi varmasti tapahtua.

Tilastojen valossa Ospinan ja Szczęsnyn kaudet olivat hyvin samanlaisia. Eroja toki on, mutta ne ovat pienehköjä, eikä niistä pysty oikein mitään konkreettista sanomaan.

Tilastosta tulee ehkä selkeiten esille se seikka, että Ospina ei ole ainakaan niiden valossa Szczęsnyä huonompi. Siirto ei toki ole vielä varma, mutta toteutuessaan tuo mielenkiintoisen lisän kauden alkuun: kumpiko pystyy nappaamaan itselleen joukkueen ykkösvahdin paikan?

Toinen melko vääjäämättömältä näyttävä siirto koskee Thomas Vermaelenia. Vermaelenin on huhuttu olevan tyytymätön rooliinsa ja haluavan siirtyä johonkin toiseen seuraan paremman peliajan perässä. Tämä ei ole mikään yllätys, sillä tällä hetkellä Vermaelenin paikka Arsenalissa on penkillä. Peliaikaa heruu ainoastaan loukkaantumisten takia tai sitten jossain kalja-cupissa.

Tilanne on ongelmallinen niin pelaajan itsensä, kuin joukkueen näkökulmasta: Vermaelen on kuitenkin joukkueen kapteeni (ainakin toistaiseksi), mutta ei mahdu avaukseen. Vermaelen ei ole myöskään pystynyt vakuuttamaan näytönpaikan saadessaan, että pystyisi horjuttamaan Mertesacker-Koscielny -akselia. Vermaelen ei ole myöskään enää mikään nuori (täyttää marraskuussa 29), joten mahdolliseen kehitykseen pitää suhtautua varauksella.

Manchesterin punaiset (hyh) ovat ilmeisesti Vermaelenista kiinnostuneita ja joidenkin roskalehtien perusteella tehneet noin kymmenen miljoonan punnan tarjouksen. Jos Arsenalissa olisi tällä hetkellä enemmän toppareita, niin pitäisin siirtoa lähes varmana. Tilanne on kuitenkin se, että jos Vermaelen myydään on meillä ainoastaan kaksi topparia + joitakin junioireita. Toppareiden vähyys näkyi hyvin viime viikonlopun matsissa Boreham Woodia vastaan. 

Mediassa on myös huhuttu, että Manun kanssa voitaisiin suorittaa jonkinlainen vaihtokauppa, jossa Vermaelen liikkuisi toiseen suuntaan ja joko Smalling tai Jones liikkuisi toiseen. Fanien keskuudessa tämä on herättänyt keskustelua ja mielipiteet tuntuvat nopealla vilkaisulla jakaantuvan aika jyrkästi. Vaihtokaupat toteutuvat hyvin harvoin Valioliigassa, joten jo tämän takia tähän uutisointiin tulee suhtautua varauksella. 

Suhtaudun itse Vermaelenin siirtoon melko neutraalisti. Mielestäni hän ei ole kyennyt lunastamaan niitä odotuksia, mitä hänen ensimmäinen kautensa lupasi. Sen jälkeen tasonlasku on ollut ilmeinen, päätyen lopulta penkitykseen. Mitä huhuttuun vaihtokauppaan Manun kanssa tulee, niin ajattelin lähteä tarkastelemaan analyyttisemmasta näkökulmasta. 

Ensimmäiseksi pitää kysyä, että A) vahvistaako Vermaelen Manua ja B) heikentääkö siirto Arsenalia? Manulta on lähtenyt nyt kolme kokenutta puolustajaa (Evra, Vidic ja Ferdinand), joten Vermaelen mahtuisi todennäköisesti heidän avaukseensa. Vermaelen toisi heille myös tarvittua kokemusta ja johtajuutta. Van Gaalilla on myös hyvät meriitit Hollanin maajoukkueesta, että hän saa myös keskinkertaisista pelaajista paljon irti (esim. Ron Vlaarista), etenkin puolustussuuntaan. Van Gaalin takia uskonkin, että Vermaelen vahvistaisi nykyistä Manua. Toisaalta Manun vahvistamiseksi ei tällä hetkellä paljoa vaadita, joten en usko vahvistuksen olevan Arsenalille niin iso uhka, kuin esimerkiksi Van Persien siirto aikoinaan. 

Entä heikentäisikö Vermaelenin siirto meitä? Kyllä ja ei. Vermaelen ei ole avauksen pelaaja, joten tässä mielessä hänen siirtonsa ei heikentäisi avauskokoonpanoa. Toisaalta hän on joukkueen de jure kapteeni ja kokenut pelaaja, joka pystyy pelaamaan myös vasemmalla, joten tässä valossa hänen myyntinsä heikentäisi rosteria. Arsenalilla ei ole yksinkertaisesti riittävästi pakkeja, etenkin nyt kun Sagna siirtyi Cityyn. Näin ollen Vermalenin siirto heikentäisi Arsenalia, jos hänelle ei tulisi korvaajaa.

Entäs huhuttu vaihtokauppa Manun kanssa? Tein Squawkan kautta pientä vertailua herrojen Jones-Smaling-Vermaelen suhteen. Heitin tähän myös Matija Nastasicin, sillä hän on viimeisin huhuissa pyörinyt pelaaja.



Vermaelenin osalta tilastoissa on käytetty 2012-2013 kautta, muiden osalta viime kautta. Syynä tähän oli Vermaelenin vähäinen peliaika Arsenalissa, joten vertailu samalta kaudelta ei olisi ollut mielekästä. Tilastoista käy melko nopeasti ilmi, että jopa Manun umpisurkeasta viime kaudesta huolimatta, molemmat pelaajat olisivat tilastojen valossa hitusen Vermaelenia parempia. Tai eivät ainakaan järisyttävästi huonompia. Lisäksi Jones on vasta 21-vuotias ja Smalling 25-vuotias. Molemmat pystyvät myös pelaamaan oikealla laidalla, joka voisi vapauttaa Carl Jenkinsonin lainalle hakemaan peliaikaa. 

Arsene Wenger lisäsi Vermaelenin tilanteen epävarmuutta entisestään, toteamalla ettei voi taata, että hän pelaa ensi kaudella joukkueessa. Uskoisin tämän mahdollisen siirron kuitenkin menevän pitkälle alkukauteen, sillä Manulla ei ole euro-pelejä ohjelmistossa, joten Vermaelen edustuskelvottomuus Euroopassa ei olisi ongelma, vaikka esim. karsinnat Arsenalissa pelaisi. 

Tilastot ovat toki aina vain tilastoja, mutta näiden perusteella en lähtisi vaihtokauppaa vastustamaan. Kuten facebookissa eräs fani totesi, "ei sieltä mitään Silvestreä ole tulossa", jonka kanssa olen täysin samaa mieltä. 

Lopuksi käyn vielä kiinni kaikken halajamaan myyttiseen pelastajaan, joka myös puolustavana keskikenttänä tunnetaan. Arsenalin fanit ovat aina Vieiran lähdön jälkeen huutaneet joukkueeseen keskikentän ankkuria, joka fyysisyydellää, taistelutahdollaan ja päättäväisyydellään tuhoaisi vastustajien hyökkäykset yksi toisensa jälkeen, kuten Sven Tuuva Koljonvirran taistelussa konsanaan. 

Toistaiseksi lista potentiaalisista pelaajista on pyörinyt kolmen ympärillä: Sami Khediran, Morgan Schneiderlinin ja Lars Benderin. Näistä Khedira on kuitenkin enemmän box-to-box tyyppinen pelaaja, eikä ainakaan tilastojen puolesta kovinkaan puolustava pelaaja. Bender ja Schneiderlin puolestaan osuvat enemmän tähän puolustavamman pelaajan rooliin. Uutena nimenä voitaisiin nostaa Sportin Lissabonin William Carvalho. 

Benderistä Arsenal on aiemmin tehnyt jonkinlaisen tarjouksen, josta Leverkusen kieltäytyi. Samoin Schneiderlinin saatavuutta ilmeisesti tiedusteltiin tammikuussa, mutta hintapyyntö torppasi potentiaalisen kaupan. Portugalissa on pari päivää sitten uutisoitu, että Sporting olisi kieltäytynyt Arsenalin noin 30 miljoonan euron tarjouksesta ja haluaisi Carvalhosta ulosostoklausuulin verran, eli vähintään 45 miljoonaa euroa. Iso kasa käteistä 22-vuotiaasta, vaikka lupaava pelaaja onkin. Khedira on myös ollut voimakkaasti huhuissa, mutta pitäisin tätä enemmän median ja agenttien puheina.

Kuka näistä sitten olisi paras vaihtoehto Arsenalille? Ainoastaan Schneiderlinilla on kokemusta Valioliigasta ja kaikki muut pelaavat eri maiden liigoissa, joten tilastollinen vertailu on hieman haastavaa. Tein kuitenkin Squawkan perusteella pienen vertailun, joka antaa ainakin jotain tietoa pelaajista. Khedirasta käytin 2012-2013 kautta, koska hän pelasi loukkaantumisen takia viime kaudella vain 13 peliä Realissa. Carvalhosta ei jostain syystä tilastoja löytynyt, joten hän pysyy ainakin minulle tuntemattomana. Jos joku löytää hänestä tilastoja, voi linkata ne vaikkapa kommentteihin.

 
Näiden perusteella Khedira jää selvästi Benderille ja Schneiderlinille. Etenkin Khediran puolustussuunnan tilastot ovat suorastaan surkeita. Vaikka moni mieltää hänet puolustavaksi keskikenttä pelaajaksi, ei hän sitä ainakaan tilastojen perusteella ole. Tosin osa selittyy sillä, että kyseistä paikkaa Realissa pelaa loistava Xabi Alonso. Oma valintani olisi Morgan Schneiderlin, jo pelkästään Valioliigakokemuksen perusteella. Ongelmaksi voi muodostua Southomptonin haluttomuus kaupantekoon, nyt kun Liverpool ja Manu ovat ostaneet joukkueen lähes tyhjäksi.

Tällaista tällä erää. Tulevat viikot näyttävät miten joukkueen rakentuminen tulee jatkumaan. Maalivahdin siirto näyttäisi olevan seuraavana vuorossa ja tämän jälkeen mahdollinen puolustaja ja/tai puolustava keskikenttä. 

Arsene Wenger on ilmeisesti hakenut puolustavaa keskikenttää, mutta en pitäisi ihmeenä, vaikka hän hankkisi yhden tai kaksi puolustajaa ja ilmoittaisi, että siirrot olivat nyt tässä. Tämä ei ole toki mitä fanit ja itse haluaisin, mutta Wengerillä on tapana toimia oman päänsä mukaan ja jos hyvää diiliä ei ole tarjolla, niin pelaajia ei hankita vain ostamisen ilosta. 

Loppukesä näyttää onko Arsenalin hankinnat hyviä, vai täydellisiä. Toistaiseksi tilanne näyttää hyvältä.

Myöhempään.





















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti